lauantai 2. kesäkuuta 2012

Homekoirat visiitillä Villa Koirassa

Päätin kirjoittaa ihan oman pätkän tästä homekoirien visiitistä. Itselleni tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin tämän alan koiria työssään ja pääsinkin mieheni kanssa seuraamaan koirien ja ohjaajien työskentelyä ihan lähietäisyydeltä.

Päätimme tilata paikalle lahokoirat varmistamaan, että kaikki on kunnossa ennen kuin aloitamme remontoinnin. Vanhan koulukaverini vanhemmat ovat olleet alalla "aina" ja päätimme tilata heidät koirinensa tutkimaan meidän nurkat. Lahokoirat Fender ja Laki tulivat täynnä intoa etsimään hometta ja me taas sitä vastoin toivoimme ettei mitään löytyisi.

Aluksi ohjaajat tartuttivat omaa hajuansa ympäri taloa koskemalla seiniin, jotta koirien olisi helpompi tutkia tuttujen hajujen ollessa talossa. Ensimmäisenä vuorossa oli Fender, joka lähes välittömästi halusi mennä portaikkoon ja alakertaan. Koira kuitenkin ohjattiin tutkimaan yläkerta ensiksi ja kaikki vaikutti hyvältä - siis meidän kannalta. Portaikossa kuitenkin oli selvästi jotain, joka Fenderiä veti alas päin. Selvä merkkaus tuli portaikon tasanteen kohdalla ja sen seinän toisella puolella olevasta ns. kylmäkellarista. Toinen merkkaus tuli suoraan keittiön alapuolella olevasta väliseinästä, jälleen tismalleen samasta kohdasta seinän molemmin puolin. Kolmas merkkaus tuli kodinhoitohuoneesta ja sen vastapuolella olevasta kylpyhuoneesta.

Oma fiilis oli hieman ristiriitainen siinä vaiheessa kun Laki otettiin vuoroon. No samat merkkaukset sieltä tuli ja olihan se huojentavaa huomata, että koirat tosiaan löytävät kohdat, joissa on joko kosteutta, hometta tai lahoa. Meidän tapauksessa kyse on siis kosteudesta (ja mieli huojentui huomattavasti) ja saattaa olla että sekä keittiön alapuoleinen että tuo kph/khh ovat koirien merkkaamat vesiputket. Mikäli koirien löydöt olisivat olleet hometta olisi reaktio ollut erilainen ja siinä rytäkässä saattaa kuulemma koira käydä ihan fyysisesti kiinni seinään.

Seuraavaksi varasimme paikalle kuntotarkastajan, joka mittaa kosteudet sekä antaa suositukset mahdollisista muutostöistä tai korjauksista, jotta mitään ongelmia ei pääse tulevaisuudessa syntymään. Kyseinen kuntotarkastaja on tottunut tutkimaan homekoirien merkkausten perusteella asuntoja, joten olemme todella tyytyväisiä, että otimme koirat paikalle. Soitimme myös myyjille ja pyysimme heitä paikalle, kun kuntotarkastaja tulee, sillä he varmasti pystyvät kertomaan paljon sellaisia asioita, joita me emme talosta tiedä.

Pyrkimyksenä tämän kaiken takana on siis varmistaa, että tuleva kotimme on ja pysyy "terveenä", emmekä tietämättämme jätä huomioimatta tai korjaamatta kohtia joihin nyt olisi hyvä tehdä jotain muutoksia tai fiksauksia.

Kustannuksia homekoirista tuli mielestäni kohtuullisesti, käynti oli 380 € ja se on pieni hinta mielenrauhasta. Kuntokartoituksesta sain arvion, että se tulee maksamaan korkeintaan 500 €. Nyt sitten voidaan rauhassa rempata yläkertaa ja siirtyä sitten alas, kun kaikki on ylhäällä valmista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti